Konkurs! Gotowanie dla Geeków!

Nie samym kodem żyje człowiek. Mamy więc dla Was kolejny konkurs, w którym nagrodę stanowi niezwykła książka kucharska – „Gotowanie dla Geeków”. To propozycja Wydawnictwa Helion - idealna dla każdego, kto gotowaniu i programowaniu nadaje równie wysoki priorytet.

By wygrać potrzeba odrobinę wyobraźni – nie tylko tej kulinarnej. Spróbujcie wczuć się w rolę bohatera naszej historii:

Wyobraź sobie, że...

Przez cały wieczór grałeś w Starcrafta. Szło Ci rewelacyjnie – eliminowałeś wrogów, rozwijałeś umiejętności, zagarniałeś cenne surowce. Dopiero po północy zorientowałeś się, że nie jadłeś kolacji i jesteś głodny jak wilk. Udajesz się do lodówki. Znajdujesz w niej tylko trzy produkty: 

  • ser
  • szczypiorek
  • jajko

W pobliżu Twojego domu znajduje się sklep całodobowy. Nie ma za to bankomatu. Wiesz, że za pieniądze, które masz w portfelu możesz dokupić maksymalnie 3 kolejne produkty.

Zadanie konkursowe: Popisz się swoją kulinarną kreatywnością wymyślając danie z 3 produktów znalezionych w lodówce oraz 3 dowolnych produktów zakupionych za ostatni grosz w sklepie całodobowym.

Regulamin:

1.       Jako produkty nie liczymy przypraw – możecie używać ich do woli :)

2.       Różne formy życia, które potencjalnie mogą znajdować się w lodówce Geeka, nie mogą zostać włączone do receptury.

3.       Wszystkich zmotoryzowanych na wstępie informujemy, że regulamin i przedstawiona historia nie przewidziały nocnej eskapady do bankomatu pod Tesco 24h.

4.       Zwycięzcę wyłoni subiektywne Jury MegiTeam (oczywiście po przetestowaniu wszystkim receptur).

5.       Konkurs trwa do 1 lipca 2013 – wyniki ogłosimy o godzinie 18.00.

6.       Odpowiedzi podawajcie w komentarzach pod tym wpisem na blogu.

A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:

  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!

 

 

24 czerwca 2013



blog comments powered by Disqus